Poslovi u ugostiteljstvu, bilo da se radi o kuharu, pomoćnom kuharu, konobaru, recepcionaru, sobarici… trenutno su najtraženiji u Bosni i Hercegovini. Na svim internet-stranicama, ali i Facebook grupama, na stotine je oglasa u kojima ugostitelji vape za radnicima, piše Avaz.
Pošten posao
No, stvarni razlog toga je, kako kažu nezaposleni, to što su premalo plaćeni.
- Radno vrijeme je 12 sati svakog dana, uglavnom šest dana u sedmici. Neki prijavljuju radnike, a negdje se radi nacrno. Opis posla je šturo naveden, uglavnom traže da se radi na više pozicija, odnosno da budeš i šanker, i konobar, i čistač. Na sve to nudi se plaća od 450 do 600 maraka. Ko imalo cijeni sebe, neće pristati na to robovlasništvo - rekao nam je Damir V., koji, i pored dugogodišnjeg konobarskog iskustva, ne može naći posao koji je, kako kaže, “pošteno plaćen”.
Podaci sa stranice Plata.ba kažu da je prosječna plaća konobara u 2019. godini bila 607 KM, kuhara 734, a spremačice oko 900 maraka.
Promijeniti praksu
Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnog sindikata BiH, rekao je da će država, ukoliko se ne promijeni praksa, ostati bez ugostitelja, koji uglavnom odlaze u Hrvatsku, ali i dalje.
- Brojni konobari i kuhari tokom ljeta u Hrvatskoj zaradili su više nego što bi kod nas zaradili za dvije godine. Upravo zato tražimo da država napravi promjene - rekao je Šatorović.
Nema ni za 1.000 KM
I vlasnik kafea “Rio” iz Bihaća muku muči sa pronalaskom konobara. Prošle godine je, kako je kazao novinaru Avaza, imao trojicu konobara, koji su imali osnovnu plaću od 400 KM.
- Sad nudim 1.000 KM i nemam radnika. Sve se razbježalo – kazao je gazda.
(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 40
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!