Hljeb je mnogima omiljena namirnica koju kombiniraju uz razna jela. No ovaj ukusni zalogajčić usko je povezan s debljanjem jer je prepun ugljikohidrata.
Želite li uživati u ukusnom sendviču bez grižnje savjesti, napravite oopsie hljeb - ukusnu, mekanu i zdravu verziju kruha bez trunke brašna- piše Zadovoljna.hr.
Sastojci:
-3 jaja
- 100 grama sirnog namaza
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- papir za pečenje
Priprema:
1. U jednu zdjelu izdvojite bjelanjke, dodajte malo soli i istucite ih u snijeg.
2. U drugu zdjelu stavite žumanjke, sir i prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu, glatku smjesu.
3. U dobivenu smjesu postepeno dodajte snijeg od bjelanjaka te ga polako i postepeno umiješajte kako bi zadržao volumen.
4. Na tepsiju raširite papir za pečenje, kašikom uzimajte smjesu te je stavljajte na papir, ali ostavite dovoljno razmaka između peciva.
5. Tepsiju stavite u zagrijanu pećnicu te pecite peciva oko 25 minuta na 150 stepeni celzijusa.
Savjeti:
- Kada peciva izvadite iz pećnice iznenadit će vas njihov izgled sličan kuhanom bjelanjku, no ne dajte se zavarati, upravo takvi moraju biti, ali ne i zadugo. Naime nakon što se u potpunosti ohlade, peciva je važno pospremiti u posudu s hermetičkim poklopcem, te ih ostaviti preko noći. U tom periodu u potpunosti će promijeniti teksturu i početi nalikovati hljebu.
- Hljeb će ispasti vrlo izdašan i mekan, idealan uz saftna jela i za sendviče.
- Pecivo prerežite i napunite ga salamom ili pečenim pilećim prsima, mozzarellom i svježim povrćem po želji.
- Pecivo možete napuniti i slatkim namazima te ga jesti i kao desert.
(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook