topi se u ustima

Slana pita kao stvorena za lijenu nedelju: Recept kojem nećete odoljeti!

Auto & Dom24.04.16, 17:07h

Slana pita kao stvorena za lijenu nedelju: Recept kojem nećete odoljeti!
Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede

 

Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj • Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede
 

SLANE pite, takozvani "quichevi", vrlo su zahvalna hrana. Mogu poslužiti kao ručak ili večera, hladni su odlični za doručak, a kombinacija je bezbroj. Možete potrošiti sve sastojke iz frižidera, a ova slana pita će i dalje biti prefina. Možete pripremati mesne, riblje ili povrtne pite, ovisno o tome što vam se danas jede.

 

Evo recepta za jednu klasičnu pitu sa sirom i šunkom, a vi prema svojim željama prilagodite ju dodavanje ili oduzimanjem pojedinih sastojaka za punjenje.

 

Sastojci:

 

Za tijesto:

 

200 g brašna za prhka tijesta

100 g maslaca

5 kašika vode

1 kašikica soli

 

Za nadjev:

 

3 jaja

1 šolja nasjeckane šunke

1 šolja naribanog sira (edamer ili gauda)

½ šolje mlijeka

½ šolje vrhnja za kuhanje

 

Priprema:

 

Od brašna, nasjeckanog maslaca, vode i soli umijesite tijesto.Tijesto zamotajte u foliju i ostavite u frižideru najmanje pola sata. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Pjenjačom izmiješajte jaja, potom dodajte mlijeko i vrhnje. Kada dobijete jednoličnu smjesu dodajte sir i šunku. Tijesto razvaljajte na debljinu oko 5 mm i obložite kalup za pečenje.

 

Na tijesto izlijte nadjev. Pecite 45 minuta na 200°C ili dok pita ne poprimi zlatnu boju. Zabodite nož u sredinu pite, ukoliko izlazi čist, pita je gotova.

Ostavite ju da se ohladi desetak minuta, a potom preselite na tanjur za posluživanje.

 

Prijatno!

  

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook