Ove božićne kolačiće lako je pripremiti, a u pripremi mogu vam se pridružiti i djeca. Snježne loptice posebne su i zbog toga jer su veganske, odnosno u receptu se ne koriste namirnice životinjskog porijekla
Sastojci za 18 snježnih loptica:
- 190 do 200 grama blanširanih badema
- 0,8 dcl tople vode
- 1 kašika amareto ekstrakta
- 1 kašika otopljenog kokosovog ulja (ili nekog drugog biljnog ulja)
- 2 kašike agave
- ¼ kašikice soli
- 10 dkg bademovog brašna
- 260 g šećera u prahu
Priprema:
1. Blanširane bademe stavite u posudu i polijte ih toplom vodom. Ostavite ih da se moče 2 sata kako bi omekšali.
2. Ocijedite bademe i stavite ih u mikser zajedno s ekstraktom amareta, kokosovim uljem, agavom i soli.
3. Miksajte na jakoj snazi oko 2 minute, odnosno dok mješavina ne postane gusta pasta.
4. Prebacite u posudu, dodajte bademovo brašno i dobro umijesite. Koristeći kašiku oblikujte loptice željene veličine, a zatim obilno uvaljajte u šećer u prahu. Umjesto šećera u prahu možete koristiti i kokos.
5. Loptice posložite na papir za pečenje i pustite ih da odstoje 30 minuta kako bi očvrsnule.
6. Snježne loptice poslužite odmah ili ih stavite u posudu koja ne propušta zrak i držite u frižideru.
(Zadovoljna.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook